Meer dan zestig procent van de werkgevers in Nederland heeft medewerkers in dienst met schulden. Een groot deel daarvan zijn jongeren tussen de 18 en 26 jaar. Socialdebt helpt deze jongeren bij het aflossen van hun schulden en het bieden van perspectief op de toekomst.
Als HR-medewerker heb je een belangrijke rol als het gaat om vitaliteit van je medewerkers. De onrust, stress, relatieperikelen en ziekte die bij schuldenproblematiek komen kijken, hebben voor jou als werkgever directe gevolgen. Denk aan uitval en loonbeslagen.
Hoe werkt het?
Socialdebt werkt als volgt: Eerst wordt het schuldenprobleem opgelost door een aflossing aan alle schuldeisers. Dat voorkomt erger en schept meteen rust. De jongeren worden vervolgens gestimuleerd om ander financieel gedrag te laten zien. Bijvoorbeeld door op tijd nota’s te betalen, op tijd af te lossen of drie keer achter elkaar af te lossen. Hiervoor worden ze ook beloond. Regelmatig wordt er met ze ingecheckt via onder andere WhatsApp en videocalls. Op die momenten krijgen jongeren één-op-één coaching van experts met als uitganspunt financiele weerbaarheid en vitaliteit. De onderliggende methodiek van het platform is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie (CGT). Het gaat erom stapjes vooruit te zetten. Dat mogen ook kleine stapjes zijn.
Inzetten op schuldpreventie levert op korte termijn geld op. Socialdebt biedt een innovatieve manier om schuldpreventie in bedrijven makkelijk door te voeren: een gepersonaliseerde methode en platform waarmee beginnende schulden meteen worden afgelost en die de jongeren vervolgens perspectief biedt dankzij positieve prikkels. Dat is belangrijk om uit de schulden te komen én te blijven.