Socialdebt gaat de strijd aan met de schuldenproblematiek

-

Lees hier het interview met LaatBloeien.

Wie is Jamal Oulel?
Ik ben Jamal! Ik ben 31 ik woon al heel mijn leven in Rotterdam maar 6 maanden geleden ben ik naar Den-Haag verhuisd. Naar Scheveningen Haven om precies te zijn, om dicht bij de natuur te zijn. Ik ben een echte Rotterdammer, opgegroeid in Rotterdam Zuid. Mijn passie is sociale systemen rechtvaardiger maken en ik vind het heel leuk om dat met technologie te combineren want dat maakt het veel makkelijker als je het goed doet.

Als ik jouw profiel bekijk zie ik voornamelijk veel functies bij initiatieven met een sociaal karakter; RefugeeHero, stichting Edubility, Starters4Communities en nu socialdebt. Hoe is dat ontstaan?
Ik onderneem eigenlijk al vanaf mijn 18e, in het eerste jaar van mijn HBO opleiding kwam ik in contact met een jongen die dat bij mij heeft aangewakkerd en dat is eigenlijk een beetje blijven hangen. Ik vind het ook echt een uitdaging om in dat vakgebied bezig te zijn en dat is na mijn 18e eigenlijk nooit veranderd.

Wat je net al even noemde en wat ik ook terugzag in je profiel is dat je ook een uitstapje hebt gemaakt naar de software ontwikkeling, dus er zit ook wel een technische kant in jou?
Ja dat klopt! Ik heb een paar maanden een traineeship gevolgd om Java programmeur te worden, dat was bij een grote IT detacheerder, maar uiteindelijk kwam ik erachter dat dat niet echt wat voor mij was. Niet zozeer het technische aspect, maar wel het werken voor een grote organisatie. Tot 2016 ben ik voor mezelf aan de slag geweest, en heb ik heel veel verschillende dingen gedaan en dit was er een van en dat heeft ook echt mijn horizon verbreed. Ik kan nu zelf ook programmeren, ik ben er niet heel goed in en ik vind het ook niet super leuk maar het is wel heel waardevol om die kennis in huis te hebben als je veel met tech bezig bent.

Ook de connectie kunnen maken tussen een sociaal probleem en techniek die je nodig hebt dat op te lossen is denk ik ook een hele waardevolle combinatie?
Zeker! Ik denk dat als we technologie goed toepassen dat we echt heel veel problemen kunnen oplossen en ook voor een grote groep toegankelijk kunnen maken. Dat is de kracht van technologie, dat dingen schaalbaar worden.

Wat is de allerleukste baan die je ooit hebt gehad?
Ik werk hiernaast nog voor Starters4Communities, dat doe ik nu 12 uur per week. Ik ben dat een klein beetje aan het afbouwen al 2 jaar lang omdat Socialdebt ook steeds groter wordt. Bij Starters4Communities ben ik bezig met het begeleiden van jongeren en dat vind ik heel leuk. Al gaat Socialdebt snel groeien, dan wil ik nog steeds 4 uur per week betrokken zijn bij het begeleiden van jongeren.

Je bent nu al een tijdje bezig met Socialdebt, de pilot is net gestart. Kan je in één zin vertellen wat Socialdebt precies doet?
Socialdebt is een pauzeknop voor openstaande rekeningen.

Hoe is dit initiatief ontstaan?
Tot 2016 was ik zelf ondernemer, ik ben nog steeds ondernemer nu, maar vanaf mijn 18e heb ik achter elkaar ondernemingen gehad. Het was een periode waar ik persoonlijk best wel veel heb meegemaakt, zakelijk ging het ook niet zo goed. Als je dan veel aan je hoofd hebt ga je brieven niet openen, dan ga je dingen uitstellen, brieven komen onderop de stapel te liggen. En dat is vaak het begin van een lawine, die groter en groter wordt. Voor je het weet heb je schulden. Dan wordt je meegesleurd in het systeem en dat systeem is echt krom. De WIK, de wet incassokosten maakt het mogelijk voor commerciële instanties om te verdienen aan schulden. Dat is enorm krom want de oplossing voor iets niet kunnen betalen is dan hetgeen duurder maken en dat werkt natuurlijk niet als de rekening in eerste instantie al niet betaald kan worden.

Dus toen dacht jij, dit klopt niet hier moet ik wat aan gaan doen?
Ja dat klopt, ongeveer 2 jaar geleden begon het te kriebelen. Ik heb heel veel dingen gedaan de jaren ervoor toen ik gestopt was met ondernemen. Ik heb in het ziekenhuis gewerkt waar ik eten heb rondgebracht aan kinderen op de kinderafdeling, ik heb geleerd te programmeren en in die periode ging ineens het lampje branden. Het ging in een stroomversnelling en ik had na een dag al een logo en zo kwam het idee echt tot leven. Dat is vaak ook het eerste wat ik doe en zo houd ik de motivatie erin. Toen heb ik 2 jaar lang onderzoek gedaan en een team opgebouwd.

Wat heb jij in die ontwikkelfase van Socialdebt als meest uitdagend ervaren?
Ik denk toch wel de juist mensen aantrekken. Ik begon alleen en ik wist niets van deze branche. Ik heb er nooit in gewerkt, ik had alleen mijn negatieve ervaringen ermee. Ik wist niet hoe de wet werkte of wat er mogelijk was, dus ik moest heel veel andere mensen aantrekken die die kennis wel hadden. Dat vond ik de grootste uitdaging om een gemotiveerd team op te bouwen, maar uiteindelijk is dat gelukt en daar ben ik heel trots op en blij om.

Waar begin je dan? Wie was de eerste werknemer die je in je team hebt laten starten?
Mijn allereerste gesprek was met Ingrid van het Schuldenlab in Den-Haag. De eerste mensen die mij hielpen waren voornamelijk betrokken als adviseurs. Een van die mensen was Jos, die werkt bij Woonstad Rotterdam. Hij is Manager Incasso en doet dat al tien jaar. Hij is verantwoordelijk voor het sociaal beleid van Woonstad Rotterdam, dat is een hele grote verhuurder van sociale huurwoningen. Hij heeft een enorm goed netwerk en heeft mee eigelijk wegwijs gemaakt in deze sector en mij geholpen om kritisch te blijven kijken naar onze missie. Ik heb uiteindelijk heel veel verschillende mensen opgezocht om mij in de eerste fase van advies te voorzien, hen zie ik dan ook een beetje als de eerste mensen van het team.

Goed dat je in die fase veel personen met een verschillend perspectief of visie erbij betrokken hebt zodat je daar veel van kan leren!
Ja we hebben daardoor nu een hele sterke raad van advies. We hebben een incasso specialist, een advocaat en een associate professor gedragswetenschap aan ons weten te binden. Dat is erg waardevol omdat je zo snel de juiste informatie hebt om de juiste keuzes kunnen te maken. Dit helpt ons enorm om te versnellen. Daarnaast maken we ook gebruik van alle expertise die bij LaatBloeien aanwezig is. Zo heeft Noorderwind ons geholpen om onze propositie aan te scherpen en heeft Thijs Weenk de ontwikkeling van ons mvp begeleid. Voor het UX design heeft Online Department een geweldige job geleverd. Zij zitten niet bij LaatBloeien, maar geloofden wel vanaf het eerste uur in dit project.

Wie mis je nog in je team?
Ik vind dat we op dit moment een econoom missen. Iemand die heel erg thuis is in de economie en die modellen kan maken op de schaal van een stad en hoe dat allemaal met elkaar samenwerkt. Als je bijvoorbeeld naar een bank kijkt, als iedereen daar tegelijkertijd zijn geld gaat opnemen dan gaat een bank ten onder. Dat willen wij niet hebben, als bij ons iedereen tegelijkertijd niet terug betaald, wat dan? Ik denk dat een Econoom of een Econometrist daar goed over na kan denken dus ik vind dat we zo iemand nog wel in ons team kunnen gebruiken. Daarnaast zijn wij een technologie-gedreven bedrijf gestart en zoeken we nu dus naar goede developers.

Wat is je droom met Socialdebt?
Als je kijkt naar de statistieken worden 60% van de schulden die ontstaan in Nederland veroorzaakt door incassokosten. Dus verhogingen van de bestaande schuld. Ik zou heel graag willen bereiken dat we in 5 jaar tijd 60% minder schuldenlast hebben. Dus dat alle schulden die door incassokosten en deurwaarderskosten komen dat we die overbodig hebben gemaakt door onze methode en dat het in balans is en klopt.

Klinkt als een prachtig mooi doel! Hoe ga je dit met Socialdebt werkelijkheid maken?
Het gaat sowieso stap voor stap. We beginnen nu met een pilot waarbij 10 jongeren uit Rotterdam mee gaan doen waarvoor we in totaal €20,000 aan openstaande rekeningen gaan aflossen en pauzeren. Dat is het plan voor de komende 4 weken, we hebben de eerste gebruikers al ge-onboard. Het doel voor dit jaar is dat we dat gaan ophogen naar 250 jongeren en hopelijk kunnen we dan snel landelijk opschalen.

Je hebt ontzettend veel ervaring opgedaan de afgelopen tijd. Ik kan me voorstellen dat er veel mensen zijn die ook een impact onderneming willen starten. Wat zou je hen willen meegeven?
Een team zoeken. Het is zo belangrijk zowel voor jezelf om gemotiveerd te blijven als wel de verschillende invalshoeken die je erbij krijgt. Ik denk dat dat heel belangrijk is, de juiste mensen erbij betrekken. Niet in je eentje willen doen. Voor sommige bedrijven kan het maar de meeste heb je echt een team nodig.

In de media

Winnaar EY Social Impact Award 2023

Yes, Socialdebt heeft een award gewonnen! Elk jaar worden er met het EY Entrepreneur Of The Year programma vernieuwende ondernemers in de spotlight gezet. En, hoe leuk is het dan dat daar onze oprichter...

NN lanceert het NN Social Innovation Fund

NN lanceert het NN Social Innovation Fund om sociale ondernemingen te ondersteunen

In de uitzending bij FunX

Zit jij in de beginfase van je schulden en overzie je het allemaal even niet meer? Dan kun je bij Socialdebt aankloppen.

Vragen?

Het team van Socialdebt denkt graag met je mee. Whatsapp 010-3220458 of stuur een mailtje naar hallo@socialdebt.nl, dan hoor je snel van ons terug.

Jamal Oulel Initiatiefnemer