Meer dan zestig procent van de werkgevers in Nederland heeft medewerkers in dienst met schulden. Een groot deel daarvan zijn jongeren tussen de 18 en 26 jaar. Mensen in de bloei van hun leven, die financieel onder druk komen te staan of gewoon pech hebben. Hoe pak jij daarin als werkgever je rol? Waarmee kan je hen ondersteunen om schuldenvrij, financieel gezond en vitaal te blijven?
Loonbeslag voorkomen
De onrust, stress, relatieperikelen en ziekte die bij schuldenproblematiek komen kijken, hebben voor jou als werkgever directe gevolgen. Denk aan uitval en loonbeslagen. En dat is wel het laatste waar je als ondernemer of HR-afdeling op zit te wachten. Je mist je medewerker op de werkvloer. Daarbovenop komt dan de tijd en energie die je aan het regelwerk kwijt bent. Want als werkgever ben je verplicht om mee te werken aan loonbeslag met alle extra uitzoekwerkzaamheden die daarbij horen. De Nibud rekende uit dat een werknemer met schulden een ondernemer gemiddeld 13.000 euro kost.
Duurzaam inzetbaar blijven
De totale maatschappelijk kosten van schulden in Nederland bedraagt 17 miljard euro. Daarvan is slechts 500 miljoen inbaar. Dat is een zware last die op de schouders van de maatschappij, maar ook werkgevers weegt. De werkwijze van incassobureaus en deurwaarders laat de schuldenberg alleen maar toenemen. Het is beschamend om te zien dat zij met verhogingen, aanmaningen en dagvaardingen jongeren nog verder in het nauw drijven. Als werkgever is er een manier om jongvolwassen collega’s tegen dit perverse systeem te wapenen. Door ze samen met socialdebt te helpen om uit de schulden te komen als ze erin zitten. Grote kans dat ze daardoor je werkgeverschap extra waarderen en duurzaam inzetbaar blijven voor je bedrijf.
Schuldpreventie platform
Het voorkomen van geldproblemen van medewerkers vraagt aandacht, tijd en dus geld. Maar inzetten op schuldpreventie levert op korte termijn ook geld op. Socialdebt biedt een innovatieve manier om schuldpreventie in bedrijven makkelijk door te voeren: een gepersonaliseerde methode en platform waarmee beginnende schulden meteen worden afgelost en die de jongeren vervolgens perspectief biedt dankzij positieve prikkels. Dat is belangrijk om uit de schulden te komen én te blijven.
Hoe werkt de het?
Socialdebt werkt als volgt: Eerst wordt het schuldenprobleem opgelost door een aflossing aan alle schuldeisers. Dat voorkomt erger en schept meteen rust. De jongeren worden vervolgens gestimuleerd om ander financieel gedrag te laten zien. Bijvoorbeeld door op tijd nota’s te betalen, op tijd af te lossen of drie keer achter elkaar af te lossen. Hiervoor worden ze ook beloond. Regelmatig wordt er met ze ingecheckt via onder andere WhatsApp en videocalls. Op die momenten krijgen jongeren één-op-één coaching van experts met als uitganspunt financiele weerbaarheid en vitaliteit. De onderliggende methodiek van het platform is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie (CGT). Het gaat erom stapjes vooruit te zetten. Dat mogen ook kleine stapjes zijn.
Strijd voor rechtvaardigheid
De lange termijn visie van socialdebt is dat jongeren kunnen doorstromen vanuit schuldenvrij naar vermogensopbouw. Die visie wordt nu verder onderzocht in samenwerking met werkgevers. Die zien het oplossen van schulden als goed en gezond werkgeverschap. Zonder interventie lopen ze het risico dat medewerkers uiteindelijk in incassotrajecten belanden. En dan verliest iedereen. Inclusiviteit is een hot item in bedrijven: iedereen, ongeacht achtergrond, zou dezelfde kansen moeten krijgen. Het voorkomen en oplossen van schulden is een uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarde. Jongvolwassen medewerkers die geldzorgen of -problemen hebben, kunnen zich anoniem aanmelden voor socialdebt. Door schuldpreventie via deze weg op waarde te schatten, investeer je in je eigen werkgeverschap en in de maatschappij. En het belangrijkste: je strijdt voor rechtvaardigheid.
Het team bij Socialdebt denkt graag met je mee. Daag ons uit om ons platform te integreren binnen jouw organisatie en jonge werknemers uit de schuld te houden. Whatsapp 010-3220458 of stuur een mailtje naar hallo@socialdebt.nl